8 érv a szabadban edzés mellett

Sportközpontban vagy a szabadban legyen a következő edzés? Ha ez Nálad is örök dilemma, alábbi írásunkban azt mutatjuk meg, milyen rengeteg előnye van, ha a friss levegő és természetes környezet mellett döntesz.

 bigstock--177321505.jpg

Csökkenti a stresszt

Sokan úgy indulunk a délutáni edzésnek, hogy az aznap felgyűlt stresszt, feszültséget ki akarjuk magunkból adni, és remekül működik a dolog. Mindez még hatékonyabb, ha a szabadban tesszük. Ezt nemcsak mi gondoljuk, illetve tapasztaljuk, hanem több erre irányuló kutatás igazolta. A Glasgow Egyetem kutatói szerint a szabadban történő futás, kerékpározás vagy akár sétálás nagyon hatékonyan csökkenti a stresszt, a feszültséget, sőt a depressziót is; jelentősen nagyobb mértékben, mint a beltéri mozgás. Ez bizony nagyon jól hangzik, ugyanannyi idő ráfordítással megsokszorozható a pozitív eredmény.

Mentális egészség

További jó hír, hogy a kutatások szerint a szabadban történő edzésnek 50 százalékkal több pozitív hatása van a mentális egészségre, mint a beltéri mozgás. Ezt az eredményt egy 2000 fő bevonásával, Skóciában készült tanulmány igazolta. A természetben eltöltött idő pozitív hatásai az optimizmus, a kevesebb aggodalom, a memória javulása, a segítőkészség felébredése, az etikusabb és nagylelkűbb viselkedés. Az utóbbiak olvasásakor az ember szinte felvonja a szemöldökét, hogy vajon biztos-ez? A kutatók válasza pedig az, hogy ezek mérhető eredmények, és valószínűleg az játszik szerepet ezekben a pozitív folyamatokban, hogy az ember kis szereplőnek érzi magát egy nagy világmindenségben, így felébred az együttműködő, segítőkész énünk.

Javuló koncentráció

Gyerekek körében végeztek egy kísérletet, amelynek lényege az volt, hogy 20 perces séta után lemérték a koncentrációs képességüket. Nagyon jelentős különbséget tapasztaltak, ha a séta a  városban és épületek közt; illetve ha a zöldben történt. Természetesen az utóbbi esetben született jobb eredmény, a szabadban eltöltött idő után mutattak a gyerekek sokkal jobb koncentrálóképességet. Hogy ennek mi a pontos oka, csak találgatni lehet; talán a zöld szín megnyugtató hatása, a természet hangjai, a napfény vagy a tágasság érzete a városi zsúfoltsággal ellentétben? Erre nem lesz konkrét magyarázat, de sebaj, a lényeg már kiderült, és mi a magunk hasznára fordíthatjuk az eredményt.

Kreativitás és problémamegoldás

A természet fokozza a kreativitást és problémamegoldó képességet – ezt a konkrét eredményt hozta egy amerikai kutatás. A kísérleti alanyok kreativitás szintjét lemérték a szabadban túrázás előtt és után, majd azt tapasztalták, hogy egy 4-6 napos kirándulás után a kreativitásteszteken brillíroztak a kísérleti alanyok. A kutatók úgy fogalmaztak, hogy a természetnek helyreállító hatása van, segít a hatékonyabb és magasabb szintű gondolkodásban. Sőt „pozitív drognak” is titulálták a természetben megtapasztalt pihentető, relaxáló hatást. Remek hír, hogy ez a legális és bárki által elérhető „drog” kategóriába tartozik.

Kicsattanó energia

Otthon vagy beltéren gyakran keríthet hatalmába a lomhaság, enerváltság érzése. Ez szinte generálja, hogy egyhelyben maradva pihenjünk, a kisujjunkat se mozdítsuk. Pedig épp ekkor kell a szabadba indulni. Húsz perc a szabadban eltöltve úgy felélénkít, mint egy finom csésze kávé, csakhogy annál sokkal egészségesebb, hasznosabb, és a hatása pedig hosszabb ideig tart. Energikusnak, és frissnek fogod magad érezni, aki majd kicsattansz az egészségtől.

Gyógyít a napsugár

Döbbenetes eredmény született egy kórház betegei körében. Azt vizsgálták meg, hogy az épület naposabb, illetve sötétebb és árnyékosabb oldalán fekvő betegek közérzete között van-e bármi különbség. Naná, hogy volt. A napos oldalon tartózkodók kevesebb fájdalmat és stresszt éltek át, sőt jóval kevesebb fájdalomcsillapítót is kértek, ellentétben az árnyékos oldal lakóival. A napsugár tehát gyógyít is.

D-vitamin

A D-vitamint szervezetünk maga állítja elő napfény hatására. Az ősztől tavaszig terjedő időszakban a magyar lakosság nagy része D-vitamin hiányban szenved, amit tudatosan kialakított étrenddel vagy vitaminkészítményekkel kell pótolni. A napfényes hónapokban viszont nem esik nehezünkre a szabadba menni, ahol 15-30 perc alatt feltöltődnek a vitaminraktáraink. Hogy ez mire jó? A D-vitamin elengedhetetlen a csontképződéshez, a gyermekeknél a csontrendszer és a fogak egészséges fejlődéséhez, és segíti a kalcium és a foszfor felszívódását a bélrendszerből. Ha nem kapun k belőle eleget a gyermekeknél angolkór, felnőtteknél csontlágyulás, csontritkulás, fogromlás alakulhat ki. Nem érdemes kockáztatni, irány a napsütés.

Plusz egy érv

Végül, de nem utolsó sorban azt se felejtsd el, hogy a parkban, az erdőben, a patakparti ösvényen nem kérnek bérletet vagy belépőjegyet, vagyis ingyen van. Ha heti több alkalommal edzel, ez jelentős megtakarítás lehet a számodra.

A fentiekhez hozzá kell tenni, hogy egy ronda, esős, korán sötétedő napon –  ha végképp nem tudod magad rászánni, hogy a szabadban tölts időt –  akkor irány egy kondi- vagy fitneszterem, hogy aznap is teljesítsd az edzésterved. Minden más esetben viszont irány a napsütés és friss levegő.

A bejegyzés trackback címe:

https://fitprotein.blog.hu/api/trackback/id/tr1514040510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alick 2018.06.26. 06:38:47

+ antiszoc alapállás, ha kikapcsolódom, embert ne nagyon lássak a közelemben.

A FitProtein blogról

Rendszeresen sportolsz, tudatosan táplálkozol, esetleg odafigyelsz a súlyodra? Ha igen, akkor itt a helyed! Tudj meg mindent a proteinről, a kiegyensúlyozott diétákról, és az aktív életről!

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása