Fehérjediétával többet fogyhatsz!

Több protein fogyasztásával akár 43%-kal több zsírt veszíthetsz a súlyodból! Ismerd meg a fogynivágyók új csodafegyverét a magas fehérjetartalmú diétát!

 bigstock-weight-scale-12024860.jpg

A legújabb dietetikai ajánlások szerint a magas fehérjetartalmú fogyókúrák jóval hatékonyabban működnek, mint az egyéb táplálkozási elvek. Ezek után nem meglepő, hogy sok fogyni vágyónál a fehérjediéta lett a kedvenc fogyókúrás módszer.

De vajon mit is jelent a fehérjediéta, és hogyan álljunk hozzá, ha szeretnénk néhány ragaszkodó kilótól megszabadulni? A magasabb fehérjetartalom tulajdonképpen azt takarja, hogy a táplálékunk energiatartalmának 30%-át fehérjék adják. Ez a megemelt fehérjetartalom segít az éhség legyőzésében is! Egy kutatás szerint ugyanis azok, akik 30%-ban fogyasztottak fehérjét a napi energiaszükségletük fedezésére, átlagosan 440 kcal-val ettek kevesebbet összesen mindazoknál, akik csak 10%-ban fogyasztottak proteint.[1]Az sem elhanyagolandó szempont, hogy a fehérjék segítenek elégetni a kalóriákat: állítólag a magas proteintartalmú étrend 20-30%-kal is gyorsíthatja az anyagcserét. [2]Ezek után nem meglepő, hogy az egyik legsikeresebb fogyókúrás módszer a magas fehérjetartalmú diéta. Egy amerikai kutatás bebizonyította, hogy az ilyen étrenddel fogyókúrázók 43%-kal több zsírtól szabadultak meg, mint a magas szénhidráttartalmú diétát követő társaik, ugyanannyi idő alatt. [3]Ezek után nem érdemes kételkedni a fehérjediétában, hanem vágjunk bele bátran!

 

De hogyan állítsuk össze a magas fehérjetartalmú diétánkat? Általában a szakemberek szerint érdemes a napi energiabevitel 30%-át fedezni fehérjékből. Az állati eredetű élelmiszerek közül sovány húsok és a halak, a sovány tej-és tejtermékek, a tojás, míg a növényi eredetűek közül a hüvelyesek, az alga, a csírák és az olajos magvak tartoznak a legjobb proteinforrások közé. Ma már több olyan funkcionális élelmiszer is kapható a boltokban, amelyek 30%-több proteint tartalmaznak, ugyanakkor zsír- és cukortartalmuk minimális, így jól beilleszthetőek akár egy fogyókúrás diétába is. Ilyen emelt proteintartalmú tejital a Parmalat Fit. Farkasdi Edina dietetikus elmondta: „Egy jól összeállított, személyreszabott, magas fehérjetartalmú étrend és a rendszeres testmozgás mindenképpen meghozza az eredményt, így mindenkinek érdemes belevágni. A ma érvényes szakmai ajánlások szerint felnőttek esetében a fehérjebevitel optimuma 1 gramm testtömeg kilogrammonként. Tehát egy karcsú, 50 kg-os hölgy napi szükséglete 50 gramm, egy megtermett, 90 kg-os férfié 90 gramm. Aktív életvitel mellett, betegség esetén, idősek, gyerekek és kismamák számára pedig ennél nagyobb a szervezet igénye.”

 

A táplálkozásunk reformjánál érdemes komolyabban tanulmányozni a fehérjék világát. A természetben megtalálható fehérjék 22 aminosavból állnak, és a szervezetünk ezek egyikét sem nélkülözheti. Némelyiket a szervezet képes előállítani, de vannak olyanok, amelyeket táplálékkal kell bevinnünk, ezeket nevezzük esszenciális aminosavaknak. Ha egy fehérje rendelkezik az összes esszenciális aminosavval – mégpedig megfelelő arányban –, akkor azt elsőrendű, komplett, teljes fehérjének nevezzük. Ilyen fehérjeforrások a tojás, a tej-és tejtermékek, a halak és a húsfélék.

A dietetikus elmondta: „A diéta összeállításánál éppen ezért nagyon fontos, hogy a komplett teljes értékű fehérjeforrásokat részesítsük előnyben. Ugyanakkor a rendszeres testmozgás miatt is a korábbinál több, teljesértékű fehérjére lesz szüksége a szervezetünknek. A sovány tej-és tejtermékek, a húsfélék, a halak és a tojás kiváló választás.”

 

Mivel a fogyókúrák egyik alappillére a rendszeres mozgás, érdemes azzal is foglalkozni, hogy miért jó a plusz protein fogyasztása, ha sportolunk. Az edzés alatt az izomrostok szerkezetében úgynevezett mikrosérülések (apró „szakadások”) keletkezhetnek, valamint hosszú távú terhelés esetén beindul a fehérjebontás is, mivel ilyenkor a szénhidrátok, zsírok mellett az izomfehérjék is biztosítanak energiát. Bármilyen sportról is van szó – legyen az futás, úszás, fitnesz – a fehérjéknek az edzés után rendkívül fontos szerepük van, segítik az izmok regenerálódását.

 

 

[1]https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15466943

[2]https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16002798

[3]https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10375057

A bejegyzés trackback címe:

https://fitprotein.blog.hu/api/trackback/id/tr6114043092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A FitProtein blogról

Rendszeresen sportolsz, tudatosan táplálkozol, esetleg odafigyelsz a súlyodra? Ha igen, akkor itt a helyed! Tudj meg mindent a proteinről, a kiegyensúlyozott diétákról, és az aktív életről!

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása