Ismerd meg a hollywoodi szupersztárok fehérjediétáját!

A hollywoodi szupersztárok a proteindús táplálkozásra esküsznek, akár fogyni szeretnének, akár csodás izmokat kell növeszteni egy film kedvéért. Bemutatjuk Melissa McCarthy, Will Smith és Emily Ratajkowski étrendjét!

bigstock-los-angeles--may---melissa-91166675.jpg

Hollywood kedves dundi lánya, Melissa McCarthy csaknem 35 kilogrammot fogyott az elmúlt két évben, és ma már nem is igen kérik fel molett szerepekre. De vajon mi lehet a sikerének a titka? Elmondása szerint nem fordult semmilyen csodaszerhez, egyszerűen egy magas protein és alacsony szénhidrát-tartalmú diétát követett és tart azóta is, amelyet rendszeres aktív életmóddal párosított. A torna és a tánc korábban is az élete része volt, de most tudatosan figyel arra, hogy minden nap mozogjon egy keveset. Elmondása szerint rendkívül boldog attól, hogy leadott a súlyából, hiszen ezzel számos betegség rizikóját csökkentette kezdve a magas vérnyomástól, egészen a rák megjelenéséig.

bigstock-los-angeles--dec---will-sm-218312695.jpg

Szintén a fehérjedús táplálkozásra esküszik Will Smith is, aki ezt magas szénhidráttartalommal párosítja. A Men in Black, a Legenda vagyok és az Ali filmekből ismert szupersztár komoly figyelmet fordít a testformálásra, hiszen a fenti szerepeit is jórészt testi adottságainak köszönhetően nyerte el. A tónusos, izmos test bizonyos helyzetekben elvárás a rendezők és producerek részéről. Will Smith egyébként a hétköznapokban is rendszeresen edz, a bodybuilding gyakorlatok, a boksz és tengerésztréning általános része az életének. Ő nem tartozik azon színészek közé, akik csak egy-egy szerep kedvéért hozzák formába magukat, majd visszatérnek korábbi életmódjukhoz. A megfelelő mennyiségű és minőségű protein segíti az izomépítését, míg a szénhidrát elegendő energiát biztosít számára az edzésekhez.

bigstock-cannes-france--may------195273631.jpg

Az Instagram és a kifutók szupersztárja, Emily Ratajkowski is a magas proteintartalmú diétára esküszik. A híres amerikai modell és színésznő elmondása szerint a fürdőruhás bemutatók előtt minden esetben több hetes szigorú diétát tart, amikor – ha teheti – otthon étkezik. Így pontosan ellenőrizni tudja, hogy mennyi az elfogyasztott étel fehérjetartalma és nem lépi-e túl az előirányzott szénhidrátmennyiséget. A modell szerint a zöldsalátán élő és éhező manökeneknek már leáldozott, hiszen ő nem betegesen csontsovány, hanem vitálisan fitt és szép szeretne lenni.  

 De vajon mit is jelent a fehérjediéta, és hogyan álljunk hozzá, ha szeretnénk néhány ragaszkodó kilótól megszabadulni? A magasabb fehérjetartalom tulajdonképpen azt takarja, hogy a táplálékunk energiatartalmának 30%-át fehérjék adják. Ez a megemelt fehérjetartalom segít az éhség legyőzésében! Egy kutatás szerint ugyanis azok, akik 30%-ban fogyasztottak fehérjét a napi energiaszükségletük fedezésére, átlagosan 440 kcal-val ettek kevesebbet összesen mindazoknál, akik csak 10%-ban fogyasztottak proteint.[1]Az sem elhanyagolandó szempont, hogy a fehérjék segítenek elégetni a kalóriákat: állítólag a magas proteintartalmú étrend 20-30%-kal is gyorsíthatja az anyagcserét.[2]Ezek után nem meglepő, hogy az egyik legsikeresebb fogyókúrás módszer a magas fehérjetartalmú diéta. Egy amerikai kutatás bebizonyította, hogy az ilyen étrenddel fogyókúrázók 43%-kal több zsírtól szabadultak meg, mint a magas szénhidráttartalmú diétát követő társaik, ugyanannyi idő alatt.[3]Ezek után nem érdemes kételkedni a fehérjediétában, hanem vágjunk bele bátran!

 Az étrend összeállításánál érdemes a magas fehérje- és alacsony zsír-, illetve szénhidráttartalommal bíró ételekre fókuszálni: a sovány szárnyashúsok, a hal, a tojásfehérje és a sovány tejtermékek kiváló választásnak bizonyulnak; a növények közül a gomba, a szója, a tofu és az alga illik ebbe a diétába. Nyugat-Európában és Amerikában az élelmiszerpultokon már több olyan élelmiszerrel is találkozhatunk, amelyek proteinnel dúsítottak és mellette nem tartalmaznak hozzáadott cukrot. Ezek az élelmiszerek természetesek és mindemellett kiváló szolgálatot tehetnek nekünk, ha nem szeretnénk külön étrendkiegészítőkre költeni. Már Magyarországon is kapható például magasabb proteintartalommal bíró finom tejital, amelynek alacsony a zsírtartalma, kevés cukrot tartalmaz, ugyanakkor fehérjedúsabb klasszikus társainál. Érdemes kutakodni a polcokon és kipróbálni ezeket a fitt termékeket. Mindemellett együnk sok zöldséget, gyümölcsöt és feltétlenül kerüljük a cukros, zsíros édességeket, italokat, nassolnivalókat!

 

[1]https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16002798

[2]https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15466943

[3]https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10375057

A bejegyzés trackback címe:

https://fitprotein.blog.hu/api/trackback/id/tr1513838412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mildi 2018.04.18. 09:57:50

ratajkowski nem maneken.

FitProtein 2018.04.18. 10:02:46

@mildi: Szia! Köszönjük a hozzászólást és hogy elolvastad az első cikkünket! Mi úgy tudjuk, hogy bár Emily fotómodellként dolgozik főként és mi Magyarországon a netről ismerjük, de rendszeresen fellép kifutós divatbemutatókon is, sőt néha elcsíp kisebb szerepeket is, ezért fogalmaztuk így a fenti szöveget. :)

A FitProtein blogról

Rendszeresen sportolsz, tudatosan táplálkozol, esetleg odafigyelsz a súlyodra? Ha igen, akkor itt a helyed! Tudj meg mindent a proteinről, a kiegyensúlyozott diétákról, és az aktív életről!

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása