Bokszsakk, vulkándeszkázás és feleségcipelés

Feleségcipelés, borsóköpés, lábujj szkander, sajtgurítás, mobiltelefon hajítás, s lehetne még hosszan folytatni a sort. A világ legőrültebb, alkalmanként szürreális sportjaiból válogattunk egy izgalmas kis ízelítőt.

bigstock-young-guy-piggybacking-cheerfu-164835710_1.jpg

Bokszsakk
Kezdjük a sort a címben szereplő érdekességgel. A sakk legendásan az intelligencia versenye, ez esetben egy kis brutális fizikai erővel fűszerezve. Biztosan azért találták ki, hogy levezethessék a gőzt a játékosok. Holland feltalálója művészeti performansznak szánta, de olyan népszerűségre tett szert, hogy ma már versenysporttá vált. A versenyzők 11 kört játszanak, ebből 6 menet sakk, 5 menet boksz, mindegyik 3-3 percig tart. A nyertesnek vagy a sakkban vagy a bokszban érvényes győzelmet (pl. kiütés, sakk matt stb.) kell produkálnia a győzelemhez, tehát vagy az egyik vagy a másik alapsportágban kell győznie.

Vulkándeszkázás
Izgalmas sportág valóban, de nyugi, mégsem a forró láván kell szörfözni. A sportág feltalálása egy magyar származású, amerikai férfinek köszönhető, ő Zoltán István. S hogy hogyan is jutott eszébe? 21 éves korában úgy döntött, hogy körbevitorlázza a Földet. Eközben elhaladt a Yasur vulkán mellett (Polinéziai, Vanuatu-sziget), és elgondolkodott, hogyan is lehetne itt – ahol sosem esik hó – snowboarddal leszáguldani. Majd visszatért a Yasurhoz, snowboarddal a hóna alatt. Az ott élők azt sem tudták, eszik-e vagy isszák a snowboardot, talán havat sem láttak még élőben. Zoltán pedig leszáguldott a deszkájával, és ezzel másoknak is kedvet csinált, mivel ma már számon tartják ezt a műfajt az extrémsportok között. A kalandos életű, magyar származású férfiről még tegyünk hozzá annyit, hogy fotósként, filmesként és újságíróként dolgozik a New York Times-nak, a National Geographic-nak és vitorlásmagazinoknak.

Lápmerülés
Wales az otthona ennek a buggyant ötletnek. A név elárulja, hogy a versenyzőknek egy mocsárba (Waen Rhydd) ásott, 55 méter hosszú árokban kell áthaladniuk. A táv megtétele közben tilos úszni, ellenben békalábakat kell viselni, és az orrfacsaró bűz elviselése és a nyálkás növényeken történő átverekedés a legküzdelmesebb feladat. Van, aki vicces jelmezeket is felvesz az attrakcióhoz. S ha valakinek még ez sem volna elég izgalmas, a versenynek létezik egy mountain bike-os verziója is, ahol valóban biciklivel kell megtenni ugyanezt a távot. Békalábbal körülbelül másfél – két óra alatt lehet teljesíteni a távot, utána pedig lehet számolgatni, hány féle fertőzést szedett össze az ember ebben a gusztustalan, nyálkás, bűzös állott vízben.

Sajtgurító verseny
Ismét az Egyesült Királyságban járunk, de most Angliában, ahol már a 15. század óta megrendezik ezt a hagyományos versenyt. A Cooper’s Hill oldalán meglódítanak néhány kerek sajtot, a versenyzők pedig utánarohannak, és megpróbálják őket elkapni, mielőtt a sajtok a domb aljára érnének. A díj maga a sajt, egy 3,5 kilós Glouchester, és egyéb pénzjutalmak. A hegyoldal nem mondható lankásnak, 50 fokos emelkedő, a füvet állítólag nyírják, de attól a versenyzők gyakran mutatnak be óriási bukfenceket, cigánykerekeket és hajmeresztő eséseket, a nézők legnagyobb örömére.  A hatóságok már többször betiltották a versenyt a gyakori sérülések miatt, a bokatörés és egyéb zúzódások rendszeresekaz egyik évben rekord 33 sérültet számoltak össze –, de a találékony szervezők és a megszállott versenyzők mindig megtalálják a módját, hogy a sajtok után gurulhassanak.

Feleségcipelés
A finneknek sem kell a szomszédba menniük egy kis őrültségért. A feleségcipelés sportágát ők találták fel. Valójában egy akadályfutásról van szó, férfiak számára, 253 méternyi távon, azzal nehezítve, hogy a feleségüket a nyakukban kell vinniük. S hogy az asszony több vagy kevesebb kiló legyen-e, azt nehéz eldönteni, mert a győztes a felesége súlyának megfelelő sört nyer. Nagy dilemma, hogy fitneszbérletet vagy néhány doboz bonbont vegyen-e az ember a feleségének a verseny előtt!

Lábujj szkander
Visszatérünk egy röpke pillanatra Angliába a soron következő sportág kedvéért. A lábujj szkandert egy kocsmázás során találták ki a szigetországban, így kissé kellemetlen, hogy egy kanadai turista vitte el az első trófeát. Sebaj, a ’70-es évek óta kitartóan megrendezik a nem is akármilyen, hanem egyenesen világbajnokságnak titulált versenyüket. A szabályok a hagyományos szkanderre épülnek, szinte megegyeznek, a cél a másik lenyomása. Az ellenfelek a földön ülnek, két kezüket hátra támasztják, összeakasztják a nagylábujjukat, és kezdődhet a szkander. A cél, hogy a játékteret kijelölő oldalfalhoz nyomják a versenytárs lábát. A szkandert jobb- majd bal lábbal is megismétlik, ha döntetlenre áll, újra jobb lábbal mérkőznek meg. Külön férfi és női versenyek vannak. A legnagyobb nevek
Paul „Toeminator” Beech (négyszeres bajnok) és Alan „Nasty” Nash (hatszoros bajnok). Vajon egy csinos pedikűrért jár-e plusz pont a hölgyeknél?

Borsóköpés
Egy hasonlóan komoly, világbajnokság formájában megrendezett versenysportról van szó. A kedves sporttársak speciális köpőcsövek segítségével borsót lövöldöznek egy céltáblára, és minél pontosabb a találat, annál több pontot ér a lövés. Zseniális és pihent agyú műfaj. Honnan máshonnan, mint Angliából. Eredetileg vásári mulatságként indult, azóta futotta be ezt a szép ívű pályát, amely a világbajnokság megrendezéséig vezetett. A versenyzők saját építésű köpőcsövekkel indulnak, lézeres célzással és távcsővel ellátott szerkezetek is készülnek; mások a borsó oldaláról próbálnak előnyhöz jutni, és olyan borsófajtákat próbálnak nemesíteni, amelyek minél jobb aerodinamikai tulajdonságokkal rendelkeznek. A rosszabbul sikerült nemesítésekből valószínűleg egész évben főzhetik a borsóleveseket.

Mobiltelefonhajító verseny
Kedvencünk a túlhajszolt menedzserek gőzleeresztő szelepe, a mobilhajító verseny. A versenyzők több műfajban nevezhetnek, a klasszikus verzióban a dobás távolsága számít, más versenyszámokban a dobások kreatív kivitelezése, esztétikája, koreográfiája a döntő. Ha legközelebb mobilt váltasz, ne hagyj ki egy kis autodidakta felkészülést erre az extrém sportágra, bár a hivatalos versenyért Finnországba kell utazni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fitprotein.blog.hu/api/trackback/id/tr6413931266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

]{udarauszkasz 2018.06.13. 14:27:46

Van meg a kartyalap hajitas,amihez nem feltetlenul ero,inkabb technika kell.

A FitProtein blogról

Rendszeresen sportolsz, tudatosan táplálkozol, esetleg odafigyelsz a súlyodra? Ha igen, akkor itt a helyed! Tudj meg mindent a proteinről, a kiegyensúlyozott diétákról, és az aktív életről!

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása