Mit egyek edzés közben, előtte és utána?

Kipróbált finomságok edzés alatt, előtt és utána, amelyek segítik az izommunkát és ellátnak energiával.

bigstock--179570044.jpg

Ha sportolsz, valószínűleg a céljaid közt szerepel a súlyod kontrollálása, esetleg egy kis fogyás is. Az edzés sikere és látványos eredményei nemcsak az izzadságcseppektől függ. Tekerd magad maximumra, rendben; de az étkezéseddel is állítsd magad célirányba!

Izomépítés és energia

Az étel és sport kapcsolatáról sokan csak olyan kontextusban képesek beszélni, hogy az számokban mérhető kalóriabevitel, és máris azt számolgatják, mennyi edzéssel, maratoni futással, haspréssel kell majd attól megszabadulniuk. Szinte lelkiismeret-furdalást ültetnek el az ember fejében, nagyon helytelenül. Szerintünkmárpedig enni nagyon jó, a jó minőségű étel érték, örömforrás, és egy aktívan élő, sportoló ember életében is tölthet be fontos szerepet, bűntudat nélkül. Ne feledd, hogy az ételből építi fel a tested az izomzatod, és ebből fedezi a mozgáshoz szükséges energiát is, nem feltétlenül válik belőle zsírpárna!

Edzés előtt: összetett szénhidrátok

Edzés előtt fogyassz összetett szénhidrátot, legalább a mozgás előtt 2 órával. A szénhidrát nem közellenség, a szervezet belőle nyeri az agyműködéshez és az izommunkához szükséges energia jelentős részét. Ne dobd ki az ablakon, csak tanuld meg kiválasztani a jót, és tarts mértéket. Mozgás előtt válaszd az összetett szénhidrátot, ami lassabban szívódik fel, így stabilizálva a vércukorszintet.

Edzés előtti finomságok, étkezési tippek:

  • 0,5 csésze zabpehely, 1,5 dl proteinben gazdag tejitallal (pl. Parmalat Fit protein ital tejjel)
  • 3 ek humusz (csicseriborsó püré), 1-2 szelet teljes kiőrlésű pirítóssal
  • 1 pohár chiapuding
  • 1 pohár joghurt, 2 zabkeksz
  • 0,5 pohárnyi gyümölcs és egy kis doboz joghurttal összeturmixolva
  • lekváros barnakenyér
  • zabkása

Edzés közben: szénhidrátok és fehérje

Edzés közben a szervezet az energiát leggyorsabban a szénhidrátokból nyeri. Hosszabb edzés alatt azonban a szénhidrátok mellett a fehérjét is pótolni kell. Ha nem pótolod a fehérjét, a tested elkezdi leépíteni a zsírmentes szöveteket, köztük sajnos az izomszöveteket is, ami biztosan nem cél.

Edzés után: fehérjék és szénhidrátok

Mozgás után a kiürült szénhidrátraktárak (glikogénraktár) feltöltéséhez egyszerű és összetett szénhidrátok fogyasztása javasolt.  Sportolás közben mikrosérülések keletkezhetnek az izomrostokban, ezek helyreállítását és az izmok építését végzi a protein. Egy órával edzés után tedd asztalra a fehérjedús finomságokat szénhidrátokkal kombinálva!
Az állati eredetű élelmiszerek közül a tojás, a sovány húsok és a hal, a tej-és tejtermékek; a növényi eredetű élelmiszerek közül a hüvelyesek, a gombák és a teljes kiőrlésű gabonafélék tartalmaznak értékes fehérjéket.

Edzés utáni finomságok:

  • Proteinben gazdag tejital, 0,5 l (pl. Parmalat Fit protein ital tejjel)
  • Kefír, 0,5 l
  • 1 csésze wokbanpirítótt zöldség, 0,5 csésze tofuval
  • 1 szelet párolt csirkemell, 2 csésze salátával (pl. avokádós, citrusos jégsaláta)
  • Csicseriborsó pörkölt, 0,5 csésze csicseriborsóból főzve, 2 csésze nyers zöldséggel (pl. koktélparadicsom, római saláta)
  • tonhal pirítóssal
  • 0,5 csésze zöldfűszeres túrókrém, 4-5 szelet csirkesonkával/gépsonkával
  • 1 szelet lazac, 0,5 csésze édesburgonya körettel

A folyadék pótlására a tiszta víz a legjobb, a citrusok facsart leve, vagy különlegességként egy kis ananászlé is kiváló választás!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fitprotein.blog.hu/api/trackback/id/tr4913930008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Crip Lee 2018.06.04. 07:49:49

Ezeket melyik edzéshez ajánlod??? Sakk esetleg helyből távolba nézés?
Ha edzés előtt és utána ezt enném szerintem már éhen haltam volna de a fotelben ülve biztos elég lehet...

Az a parmalat fit protein ital mi reklámként megy mennyi cukrot tartalmaz?

segar 2018.06.04. 07:49:52

Nekem -végülis- hasznos ez a sok sületlenség, ami bele van ragadva a köztudatba. A dietetikusok majd 2050 körül fognak épeszűen nyilatkozni a dolgok állásáról. Addig viszont meg kell elégedni a MekkElek-szintű okosságokkal. :|

A FitProtein blogról

Rendszeresen sportolsz, tudatosan táplálkozol, esetleg odafigyelsz a súlyodra? Ha igen, akkor itt a helyed! Tudj meg mindent a proteinről, a kiegyensúlyozott diétákról, és az aktív életről!

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása