Fehérjekérdések, megválaszolva

A fehérjék testünk elsődleges fontosságú építőkövei. Ha így van, biztosan sok szükséges belőle. De pontosan mennyi? Túl lehet vajon adagolni? Tényleg lehet vele fogyni? S egyáltalán miből jutunk hozzá? Tények és érdekességek a proteinről, és egy ráadás smoothie recept.

bigstock-food-high-in-protein-protein-s-134547956.jpg 

Mi a fehérje, és miért van szükségünk rá?

A fehérjék olyan molekulák, amelyek biztosítják a test felépítéséhez szükséges anyagokat; az izmok, a kötőszövetek, az inak, a csontok, a haj, bőr és köröm szerkezeti elemei. Nélkülözhetetlenek az életfolyamatok fenntartásában, az enzimek, az antitestek és a hormonok előállításában, így szerepet játszanak a szervezet működésének szabályozásában is. Ha az élelmiszerek fehérjetartalmára utalunk, akkor a protein kifejezés a fehérje szinonimája. S így már biztosan sokaknak ismerős, mivel egyre több fitt élelmiszeren olvasható a „megemelt proteintartalom” kifejezés.

Mennyi fehérje található a testünkben?

A testünk körülbelül 21%-kát (a testzsír leszámításával) vagyis az ötödét fehérje alkotja. Ahhoz, hogy ezt az igencsak jelentős mennyiséget a szervezetünk képes legyen pótolni, újraépíteni, a fehérjéket a táplálkozás során kell bevinni, különösen igaz ez az esszenciális aminosavakat tartalmazó fehérjékre, hiszen ezeket nem képes a szervezet önállóan előállítani.

Miben található protein?

A fehérjét szervezetünk nem raktározza, így napi szinten kell fogyasztatni, pótolni. Érdemes megtanulni, hogy mik a legjobb, legdúsabb forrásai. Az állati eredetű élelmiszerek közül a húsok, a tejtermékek, a halak és a tojás proteinben nagyon gazdag. A növényi eredetű élelmiszerek közül a lencse, a bab, a borsó és a szója a legjobb választás. Fontos azonban tudatosítani, hogy más típusú fehérjék találhatók az állati és növényi eredetű ételekben.

Komplett és inkomplett protein

Az állati fehérjék tartalmazzák az összes, 22 féle esszenciális aminosavat, mégpedig megfelelő arányban, amelyeket szervezetünk nem képes előállítani. A növényi eredetű fehérjék viszont nem tartalmazzák az összes esszenciális aminosavat, vagy azok aránya nem a legmegfelelőbb az emberi szervezet számára, így táplálékként kevésbé értékesek.A teljes értékű fehérjéket nemes egyszerűséggel komplettnek, a nem teljes értékűeket pedig inkomplettnek nevezzük.

 

Mennyi protein bevitelre van szükségünk?

A szervezetünk proteinigénye függ a súlytól, életviteltől és fizikai aktivitásszinttől. Az átlagos fehérjeigény a férfiaknál napi 72-90 gramm (90 kg testsúlynál), a nőknél 44-55 gramm (55 kg testsúlynál). Aktív sport mellett, betegség esetén, idősek, gyerekek és kismamák számára pedig ennél nagyobb a szervezet igénye. Ha sportolsz, a fehérjeigényed napi 0,8-1 gramm/testsúly szintről megnőhet 1,6-2 grammra is, ez szükséges az izmok regenerálódásához és gyarapodásához. Ha erre nem figyelsz, az izmaid nem nőni fognak, hanem leépülni.

Tényleg lehet a fehérjével fogyni?

Így kell legyen, hiszen tele van a sajtó fehérjediétás sikersztorikkal. S hogy mi ennek az alapja? Nos, a fehérjedús étel lassabban halad át a tápcsatornában (mint a szénhidrát vagy a zsír), így laktat, és az emésztéséhez is több energiát éget el, ráadásul kisebb a kalóriatartalma, mint a zsírnak és a szénhidrátnak. A vércukorszintet stabilan tartja, ami szintén meggátol abban, hogy feltépd a hűtőszekrény ajtaját valami nasiért. S ha már a jótékony hatásoknál tartunk, fontos megemlíteni, hogy a sportolók (s nemcsak a profik, hanem a heti 1-2 alkalommal mozgók) számára azért ideális a proteines étel, mert javítja az állóképességet, energiával tölt fel, és hosszú távon erősíti az immunrendszert.

Túl lehet adagolni a proteint?

Természetesen, mint bármi mást. Viszont ha a fenti adagokat eszed és iszod proteinből, és ezzel egyébként az EFSA (European FoodSafetyAgency, azaz Európai Élelmiszerbiztonsági Ügynökség) ajánlását követed, az mindenképp az egészségedet szolgálja. A magunk felelőssége, hogy a számunkra megfelelő mennyiséget és típust fogyasszuk proteinből is. Ha túlzásba viszed, ebből is adódhatnak súlyproblémák, és kialakulhatnak azzal összefüggő betegségek.

Ha a fentiek alapján kedvet kaptál egy finom proteines smoothie-hoz, próbáld ki a következő receptet:

Hozzávalók:

0,5 l Parmalat Fit vaníliás tejital

5 szem eper

1 alma (édes, héj nélkül)

fél lime leve

gyömbér

 A hozzávalókat turmixold össze, hűtsd le, majd dőlj hátra, és élvezettel szürcsölgesd el!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fitprotein.blog.hu/api/trackback/id/tr7013930980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A FitProtein blogról

Rendszeresen sportolsz, tudatosan táplálkozol, esetleg odafigyelsz a súlyodra? Ha igen, akkor itt a helyed! Tudj meg mindent a proteinről, a kiegyensúlyozott diétákról, és az aktív életről!

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása