Fittség, egészség az új trend az étkezésben
– a protein a varázsszó, nem csak profi sportolók számára –

Egészségtudatosabban élünk, többet sportolunk, kevesebbet dohányzunk, és kevesebb alkoholt fogyasztunk – ezek a pozitív eredmények születtek egy közelmúltban publikált, magyar étkezési szokásokat kutató tanulmányból*. A ma divatos étkezési trendek az egészséget és fittséget előtérbe helyezik, és ez a tendencia nemcsak Magyarországon, hanem Európa szerte hódít. Ez a tudatosság az ételektől is megköveteli, hogy az aktív és sportos életmódot támogassák, a szervezet szükségleteinek megfeleljenek. A Parmalat Fit termékcsalád ezeket az igényeket elégíti ki. A proteinben gazdag tejitalok részt vesznek az izmok felépítésében, az izommunkában,  energiával töltenek fel, és amit különösen szeretünk bennük, hogy csökkentik az éhségérzetet, így kevesebbet nassolunk.

termekfotok.png

Mitől vált ilyen fontossá a protein?

A válasz az, hogy a protein – vagyis a fehérje – mindig is fontos volt és jelen volt a táplálkozásunkban. Ezek testünk építőkövei. A fehérjéket alkotó aminosavak egy részét a szervezetünk is képes előállítani, míg más részét nem, ezeket az esszenciális aminosavaknak nevezett tápanyagokat az étkezés során kell bevinnünk. Jó tudni, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás során az ajánlott bevitel: 15-20% fehérje, 25-30% zsír, 50-60% szénhidrát.

Miből nyerjük a fehérjét?

Nos, a fehérjék az élő sejtek legfontosabb alkotórészei, ezek a molekulák építik fel az izmokat, a kötőszöveteket, az inakat, a csontokat, a hajat, és a körmöt, nélkülözhetetlenek az életfolyamatok fenntartásában, és rendkívül komplex szerepet játszanak a szervezet működésében. A protein legjobb, legdúsabb forrásai a tejtermékek, a húsok, a halak és a tojás. Ezeket teljes értékű fehérjeforrásoknak is nevezzük, mert az összes esszenciális aminosavat tartalmazzák megfelelő arányban. A növények közül a hüvelyesek, a gombák, a magvak és a gabonafélék is gazdagok proteinben, de kevésbé tudnak hasznosulni, és kevésbé értékesek, mivel mindegyikből hiányzik valamelyik esszenciális aminosav.

Egyre többen sportolnak és élnek aktív életet

A fent említett kutatásból az is kiderült, hogy napjainkban a magyarok 76 %-a odafigyel a súlyára, 73% pedig legalább alkalmanként sportol. Ez azt jelenti, hogy a kilencvenes évek végéhez képest majdnem dupla annyian élnek aktív életet. Megváltozott tehát az életvitelünk, szerencsére nagyon pozitív irányba, és ezzel együtt a testünk igényei is. A nagyobb aktivitás, a rendszeres testmozgás több fehérjét kíván. S hogy mennyi az elég? Az EFSA (European FoodSafetyAgency, azaz Európai Élelmiszerbiztonsági Ügynökség) irányelvei szerint az ajánlott fehérjebevitel 0,83-1 g testsúly kilogrammonként. Intenzívebb testmozgásnál 1,5-2 grammra növekszik ez az igény. Több fehérjét szükséges fogyasztanunk betegség esetén, gyermek- és idős korban, sőt várandósság alatt is. A fogyókúrázók ugyanígy több fehérjét fogyasszanak, a csökkentett kalóriatartalmú étrendekben is magasabb a fehérjék aránya a hagyományos táplálkozáshoz képest.  A Parmalat Fit termékek ezekben az élethelyzetekben biztosítják a megfelelő mennyiségű és minőségű proteint az étrendünkben. Fontos tudni, hogy a szervezet nem tudja raktározni a fehérjét, így naponta kell gondoskodni az utánpótlásról.

Vanília, csoki, banán és sok-sok érték

Vaníliás, csokis és banános ízben kaphatók a megemelt proteintartalommal készült Parmalat Fit tejitalok. A kiegyensúlyozott étrendnek megfelelően alacsony zsír-,  kalória- és cukortartalommal rendelkeznek.  S hogy miért szeretjük még őket? Laktatnak a megemelt protein tartalom miatt , sőt gyorsítják az anyagcserét. Segítenek az izmok felépítésében, részt vesznek az izommunkában, ugyanígy megőrzik a csontok, a haj és a köröm egészségét. Növelik az erőt és állóképességet, energikussá tesznek, és az immunrendszert is erősítik.

A fentieket összegezve, a protein a XXI. századi, kiegyensúlyozott táplálkozás egyik alapköve. Gondold át minden nap, hogy a fittségedért és egészségedért megetted-e az aznapi proteinadagodat!

Rendezvényajánló

A Parmalat Fit termékekkel áprilistól találkozhatsz a boltok polcain és 2018. legnagyobb sporteseményein. A sportrendezvények résztvevőjeként megkóstolhatod ezeket a finom és egészséges tejitalokat a következő helyeken:

2018.04.15.Telekom Vivicittá Városvédő Futás, Budapest

2018.06.02. Kékes Csúcsfutás

2018.06.16. Brutálfutás 7.0, Nyáregyháza

2018.10.27. Intersport Túranap és Terepfutás

2018.11.27. DECATHLON FittAréna, Budapest.

 

 

 

 

 

*Forrás :GFK, étkezési szokások 1989-2016

A bejegyzés trackback címe:

https://fitprotein.blog.hu/api/trackback/id/tr4713828126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A FitProtein blogról

Rendszeresen sportolsz, tudatosan táplálkozol, esetleg odafigyelsz a súlyodra? Ha igen, akkor itt a helyed! Tudj meg mindent a proteinről, a kiegyensúlyozott diétákról, és az aktív életről!

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása